Türkiye ekonomisi için stratejik önemdeki sektörler arasında bulunan enerjide alternatif kaynaklara yatırımlar devlet desteklerinin de katkısıyla hızla artıyor. Coğrafi konumunun sunduğu avantajlarla yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip olan Türkiye, bu alandaki yatırımlarla dünyada 14, Avrupa’da ise 7’nci sıraya kadar yükseldi.
Sektörde son yıllarda yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Bursa Tek Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Güneş Enerji Santralleri (GES), ürettiği fazla enerjiyi yatırıma dönüştürmek isteyen firma ve konut sahiplerinin gözdesi haline geldi. Güneş enerjisi yatırımcıları, 5 yıl gibi kısa bir sürede kazanç sağlamaya başlıyor. Kurulum ve kullanım kolaylığının yanı sıra çevreci yönüyle de ön planda olan GES yatırımları hızla artmaya devam edecek. Ülkemizin 2019 sonu itibarıyla 5,9 gigawatt seviyesinde bulunan güneş enerjisi kurulu gücünün 2024’te 15,1 gigawatt’a kadar yükselmesi bekleniyor.” dedi.
Devlet 10 Yıl Boyunca Enerji Alım Garantisi Veriyor
İbrahim Şahintaş, güneş enerjisinden elektrik üreten GES sistemleri sayesinde tasarruflu elektrik tüketiminin aynı zamanda bir yatırım aracı haline geldiğini belirterek, “Devletimiz, GES sistemini kuranlara ürettikleri enerjinin fazlası için 10 yıl alım garantisi veriyor. Evleri ya da işyerleri için GES sistemi kuranlar, elektrik faturasından kurtulurken, elektrik dağıtım bedelleri üzerinden sağlanan alım garantisinden de faydalanabiliyor.” diye konuştu.
GES Sistemlerinde TSE Belgeli Tek Firma
GES sistemlerinin gerek Bursa’da gerekse de ülke genelinde büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken İbrahim Şahintaş, firmalarının Türkiye’nin bu alandaki tek TSE belgeli kuruluşu olduğunu söyledi. Bursa Tek Enerji tarafından kurulan panellerin kar, rakım ve rüzgar yükü hesaplanarak 356 kiloluk ağırlıkta test edildiğini belirten Şahintaş, “Bu zor şartlardaki testlerin hepsini başarıyla geçtik. Bu testler TSE tarafından her yıl yapılıyor. Bu anlamda aldığımız belge ile Türkiye’deki ilk firma olduk. Kendi binamızın çatısına da 100 kw’lik GES kurduk. GES yatırımı konusunda yoğun talep alıyoruz. Yatırım planı bulunan bireysel ve kurumsal ziyaretçilerimiz sistemi yerinde inceleyebiliyor. Ziyaretçilerimiz ayrıca firmamızın girişinde yaptığımız modelleme ile farklı sistemlerdeki montajlamaların nasıl yapıldığını da yakından inceleyebiliyor.” ifadelerini kullandı.
GES’ler Türkiye’nin Enerji Açığını Kapatacak
Türkiye’nin cari açığında enerji sektörünün önemli payı olduğunu vurgulayan İbrahim Şahintaş, “Yenilenebilir enerjiyle çevreye zararlı ve ülkemizi dışa bağımlı hale getiren enerji kaynaklarına olan ihtiyacımız azalacak. Devletimiz, Hidroelektrik Santrallere (HES) çok büyük yatırım yapıyor. Bir yandan da özel sektörün GES’lere yatırım yapmasını sağlamaya çalışıyor. Gündüz üretimi güneş enerjisinden, gece üretimi de HES’lerden tam manasıyla sağlanabildiğinde doğalgaz ve kömüre olan ihtiyacımız giderek azalacaktır. Ben inanıyorum ki konutların ısıtma ve soğutma sistemleri de yakın gelecekte GES’lerle sağlanacak. Tüm bu çalışmalarla giderek artan enerji ihtiyacımız giderilecek ve bu konudaki açığımıza yakın gelecekte köklü bir çözüm üretilecektir.” diye konuştu.